Valtion nuorisoneuvosto on julkaissut kokonaiskatsauksen nuorten hyvinvoinnin tilasta

Julkaisuun on koostettu keskinäisiä tilastoja, indikaattoreita ja tutkimuksia nuorten hyvinvoinnista 2020-luvun alussa.

Suurin osa nuorista voi hyvin. Työn ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten määrä on vähentynyt merkittävästi. Yhä useampi löytää työpaikan. Suurin osa nuorista suhtautuu optimisesti tulevaisuuteensa eikä luottamus yhteiskunnan instituutioihin ole vähentynyt viime vuosina. Nuorten itsemurhat ovat vähentyneet.

Nuoret eivät ole kuitenkaan yhtenäinen ryhmä. Hyvinvoinnissa on polarisaatiota. Esimerkiksi ulkomaalaistaustaiset, toimintarajoitteita omaavat sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvat nuoret voivat monilla mittareilla keskiarvonuorta huonommin. Sosioekonomisella taustalla ja kodin tilanteella on iso merkitys siihen, millaisia mahdollisuuksia nuorella on kouluttautua, tehdä työtä ja pitää yllä terveyttään.

Koronaepidemia vaikutti monin eri tavoin nuorten elämään vuosina 2020–2022. Koronarajoitukset vaikeuttivat opintoja, työelämään siirtymistä ja läheis- ja perhesuhteiden ylläpitämistä. Lisäksi pääsyavun piiriin ja yhteiskunnan palveluihin hankaloitui. Koronakriisi näyttää lisänneen nuorten hyvinvoinnin eriytymistä.Uusimmat tilastotiedot kertovat jo hyvinkorona-ajan vaikutuksista, mutta korona-ajan jälkeisestä palautumisesta on vielä hankalaa saada tietoja.

Tutustu julkaisuun Tietoanuorista.fi-sivustolla (pdf)