Sosiaalibarometri 2023: Järjestöt ja niiden asiantuntemus vajaakäytössä työllisyyden hoidossa

Järjestöillä on vankka erityisasiantuntemus edustamistaan ihmisryhmistä ja niiden usein haastavista elämäntilanteista, jotka voivat liittyä esimerkiksi pitkäaikaissairauksiin, vammaisuuteen sekä päihde- ja mielenterveyskuntoutumiseen.

Järjestöt ovat perinteisesti tarjonneet työllistymisen mahdollisuuksia ja myös ensimmäisiä askelmia kohti työelämää vaikeasti työllistyville ihmisille. Silti järjestöt ja niiden mahdollisuudet olla mukana edistämässä työllisyyttä tunnistetaan edelleen puutteellisesti, arvioi tutkija Juha Peltosalmi.

Järjestöjen tarjoamia työpaikkoja ja järjestöjen työllistymistä edistäviä palveluja, kuten kuntouttavaa työtoimintaa ja valmennuksia, hyödynnettiin Sosiaalibarometrin vastaajien selvän enemmistön mielestä melko hyvin tai hyvin, mutta yli neljäsosan mukaan melko heikosti, heikosti tai ei lainkaan. Myös järjestöjen vertaistoiminnan ja matalan kynnyksen palvelujen hyödyntämisen tasoa piti melko hyvänä tai hyvänä noin joka toinen vastaaja, mutta joka kolmas vain enintään melko heikkona.

Lue lisää Sosten julkaiseman Sosiaalibarometrin tuloksista SOSTEn verkkosivuilla