Kysely: Vanhusneuvostojen, vammaisneuvostojen ja nuorisovaltuustojen kautta voi vaikuttaa hyvinvointialueella

 
Hyvinvointialueiden lakisääteisten vaikuttamistoimielinten kautta voi vaikuttaa alueen asioihin. Tämä käy ilmi kyselystä, jonka Järjestöjen sote-muutostuki teki hyvinvointialueiden vanhusneuvostoille, vammaisneuvostoille ja nuorisovaltuustoille.

Toimielinten vaikuttamismahdollisuuksista selvitettiin kysymyksellä, jossa vaikuttamismahdollisuuksia tuli arvioida ”huonosta” ”erittäin hyviin” ulottuvalla asteikolla. Kyselyn vastaajista 55 prosenttia arvioi vaikuttamismahdollisuudet joko melko hyviksi tai erittäin hyviksi. Vain kolme prosenttia vastaajista näki mahdollisuudet huonoina.

Nuorisovaltuustojen jäsenet pitivät vaikuttamismahdollisuuksia selkeästi parempina kuin vanhus- ja vammaisneuvostojen vastaajat. Lisäksi vastauksissa oli suurta vaihtelua hyvinvointialuekohtaisesti tarkasteltuna. Toimielinten tärkeimpinä vaikuttamiskohteina vastaajat pitivät alueen palveluita ja toiseksi tärkeimpänä väestöryhmäkohtaisia palveluita. Vähimmälle kiinnostukselle puolestaan jäivät pelastuslaitosten palvelut ja hyvinvointialueiden talousasiat.

Lue lisää kyselyn tuloksista SOSTEn verkkosivuilta.